O parafii

Rzymsko-katolicka parafia p.w.św. Wawrzyńca diakona i męczennika w Dąbrowie powstała w XIIIw. Jednak o powstaniu parafii nic pewnego nie wiadomo. Należały do mej: Ciepielowice, Jamka, Karczów, Lipowa, Prądy, Skarbiszów, Sokolniki, Wawelno. W 1936r. wydzielono z parafii Prądy i Wawelno oraz utworzono osobną parafię p.w. Najśw. Serca Pana Jezusa. W 1957r. wyłączono Skarbiszów i przyłączono do sąsiedniej parafii Narok. Obecnie Dąbrowa jest wsią gminną położoną na północnym skraju Borów Niemodlińskich, w odległości 2 km. od Opola. Nazwa pochodzi od wyrazu dąbrowa – oznaczającego las dębowy.

Historia parafii

Parafia wzmiankowana w 1305 r. i 1335 r. w archiprezbiteracie niemodlińskim, obejmowała okoliczne wioski: Wawelno, Sokolniki, Dąbrowę, Ciepielowice, Nową Jamkę, Lipową, Skarbiszów i Karczów. Obecny kościół zbud. ok. 1600 r. W okresie Reformacji była duża grupa ewangelików, którzy posiadali kościoły w Dąbrowie i Karczowie. Z par. wyodrębniono w 1935 r. par. Wawelno, a Skarbiszów w 1957 r. przyłączono do Naroka. Kościół filialny w Karczowie wzmiankowany w 1447 r., obecny z 1906 r. Kościół filialny w Nowej Jamce wybud. w 1982 r.

Kapłani po 1945:

• ks. Karol Knosalla,
  • ks. Józef Maciaszek,
  • ks. Tadeusz Maciaszek,
  • ks. Zbigniew Kuryłek,
  • ks. Józef Sztonyk,
  • ks. Erwin Mateja,
  • ks. Marcin Bonk.
dowiedz się więcej

Rzymskokatolicka parafia p.w. św. Wawrzyńca

Dekanat: Niemodlin

Adres: Dąbrowa ul. Ks. Józefa Sztonyka 62, 49-120 Dąbrowa

Telefon: 77 464 10 47

Duszpasterze: ks. Marcin Antoni Bonk - proboszcz ks. Czesław Cebulla - diakon stały

Godziny Mszy św. w niedzielę: 8:00 Dąbrowa, 9:15 Nowa Jamka, 10:30 Karczów, 11.45 Dąbrowa

Siostry zakonne i kapłani pochodzący z naszej parafii:  s. Antonia Gruntowska, s. Teresa Trenka, s. Emanuela Wiercimok, ks. Piotr Adamski, ks. Roman Dyjur, ks. Marek Jeziorański.

Kościoły, kaplice

Dąbrowa: pw. św.Wawrzyńca

Karczów, pw. Wniebowzięcia NMP;

Nowa Jamka, pw. Podwyższenia Krzyża św.

Kaplica p.w. Świętej Rodziny w Lipowej

Kaplica przedpogrzebowa p.w. Św. Józefa w Dąbrowie

Mieszkańcy, szkoły

Liczba mieszkańców: 2322